Siirry sisältöön

23.4. Erinomaiset unet Frantsilan hyvän olon keskuksessa!

Säätyyppi muuttui eilisen aikana ja lunta höytyili heti aamutuimaan. Aamukahdeksalta tapasin Tanja Lahden Hämeenkyrön yrityspalveluista. Tanjan kanssa keskustelimme pyöräreiteistä, ­­kyläyhdistyksistä voimavarana ja siitä, kuinka pienen paikkakunnan etuja on vaikkapa se, että kauppareissulla tulee melkein aina tuttuja vastaan. Ehkäpä tulevaisuudessa järjestämme kyläyhdistysten päivän, vanhat talot –tapahtuman hengessä. Keskustelimme myös siitä, kuinka tarkkasilmäinen voi huomata vanhan tienpaikan ja vanhat kivisillan rakenteet maisemassa. Jäimme miettimään sitä, miten tien paikka on aikoinaan muodostunut ja mitkä tekijät ovat saaneet tielinjan muuttumaan.

Mieleen tulivat sanat, joilla Suomen teiden historiateos alkaa: ”Tie, olkoon se kivinen polku, kärrytie tai monikaistainen moottoritie, on osa maisemaa, jossa luonto ja kulttuuri kohtaavat. Ihminen rakentaa liikenneväyliä ja liikkuu niitä pitkin, luonto puolestaan luo edellytyksiä ja asettaa rajoituksia teiden rakentamiselle sekä vaikuttaa teillä liikkumiseen.”

Frantisilasta pyöräilin hienoisessa lumisateessa Kyröskosken keskustaan historia-asiantuntijaa Jouko Hannua tapaamaan. Muutama tunti vierähti sukkelaan kylällä kävellen, samalla Hannun kertoessa paikkakunnan historiasta. Kylät ja paikkakunnat syntyivät, kun ihmiset jäivät paikoilleen. Eikä paikkakunta ole koskaan yksin, tietä myöten sinne ja sieltä on kuljettu ja erityisesti Kyröskosken tapauksessa kuljetettu myös tavaraa. Kyröskoski on niin täynnä tarinoita, että siitä kirjoitan toisten lisää.

Kyröskoskelta polkaisin Hämeenkyröön, jossa herkuttelin Frantsilan kehäkukassa ja tutustuin vanhaan Hämeenkyröön netistä löytyvän laajan mobiiliopastuksen avulla sekä Pylsyn Katariinan opastuksella. Iltapäivä oli pitkällä, kun mieheni haki minut ja polkupyörän kotiin.

Matkalla poikkesimme Häijään juustolassa, se kun jäi edellisenä päivän väliin.

Toivottavasti posteljoonina jättämäni ison pinon kortteja on ilahduttanut saajiaan. Itse sain paljon niin aineetonta kuin aineellista hyvää! Monta kokemusta onnellisempana palasin kotiin. Vähitellen kirjoitustyö tiestä ja siitä, mitä kaikkea se merkitseekään voi alkaa…

Vieritä ylös