Siirry sisältöön

Kotiseutuhenkeä Palojoella

Palojoella liikennöinti on vilkasta, ainakin siltä tuntui lokakuun ensimmäisenä maanantaina, kun Lauri Peltola ja Seppo Apilisto luennoivat entisellä koululla aiheesta Palojoki ennen ja nyt. Lähes 90 henkeä täytti luokkahuoneen.

He kertoivat Palojoen olleen torppariseutua ja teistä, joita ei oikeastaan aikaisemmin ollut. Oli vain polkuja, joita pitkin kuljettiin kirkkoon Huittisiin tai Vampulaan. Apiliston isä oli rakentamassa jo lopetettua koulua, Hirvenpää tunnetaan niillä kulmilla Palojoen Hirvenpäänä. Miesten tarinoista ja keskusteluista luennon jälkeen kuuli, että Palojoella on viihdytty ja viihdytään edelleen.

Yhdistyselämä Palojoella on ollut vireää. Nykyään kulmakunnalla toimii Metsästysseura Repo ry, jonka pj. Yrjö Inkinen kertoi, että metsästyksen lisäksi mm. vietetään saunailtoja viikoittain. Hirvenpään Tienoot ry:n pj. Jouko Lindstedt kertoi koulun suojissa toimivasta Kamu-tuvasta. Opettajan asunto on remontoitu erityislasten käyttöön. He viettävät tuvalla viikonloppuja ja vanhemmat saavat hieman vapaata. Koululla on suuri ja turvallinen piha, sadesäällä voidaan leikkiä ja pelata sisällä, tilaa riittää. Koululla kokoontuu liikuntakerho ja seurakunnan kerho, mattojakin yhdistyksen jäsenet kutovat. Tiloja vuokrataan juhlakäyttöön.

Entinen kerhoneuvoja Junno Välimaa ilahdutti yleisöä puheenvuorollaan. Hän muisteli käyneensä koululla kerhoja pitämässä niin monesti, että vieläkin muistaa Palojoen talot nimeltä ja mainitsi päivän, jolloin ensimmäistä kertaa koululle saapui.
Hän muisteli yöpyneensäkin koulun luokkahuoneen nurkassa hetekassa, kun auto ei kerhoillan jälkeen käynnistynyt.

Lopuksi Seppo Apilisto luovutti hallussaan olleen Palojoki-tietoutta sisältävän mapin Hirvenpään Tienoot ry: n sihteerille Reijo Vuoriolle saatesanoilla: “ Sain mapin Veikko Moisiolta ja nyt luovutan sen sinulle toivoen, että jatkat keräämistä, kun olet kynämiehiä”.
Luento oli yksi kotiseutupiiri-illoista, joita Kotiseutuyhdistys ja kansalaisopisto järjestävät.

Vieritä ylös