Siirry sisältöön

Historiallinen Turuntie -hanke

Artikkelin teksti ja kuva Outileena Uotila

Huittisten ja Tyrvään seudun kotiseutuyhdistykset polkaisivat käyntiin Historiallinen postireitti -esiselvityshankkeen marraskuussa 2020. Hanketta rahoittaa Joutsenten reitti.

Hankkeen tavoite on matkailun kehittäminen ja paikallishistorian esiin tuominen. Tämän hanke ottaa ikään kuin kädestä Aurajoen matkailutie-hanketta ja Kyrönkankaan tien historiallista reittiä. Tulevaisuuden tavoite on nostaa matkailukartalle Historiallinen postireitti Turusta Vaasaan ja sen lisäksi poikkeama Hämeenlinnaan.

Hankeryhmä:

Hankeryhmän puheenjohtaja Katariina Pylsy, Hämeenkyrö, Outileena Uotila hankekoordinaattori ja Maiju Vuorenoja yhteyshenkilö, Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistys

Muut jäsenet: Tyrvään seudun Kotiseutuyhdistyksestä lisäksi Erkki Aaltonen, Matti Valtteri Lehtinen, Outi Metso ja Tapio Paavonen. Teresa Vidfelt, matkailu- ja tapahtumatuottaja Sastamalan kaupunki

Huittisten Kotiseutuyhdistyksestä Tarja Peltomäki ja Tarja Eklöf, lisäksi Satu Rantala, Huittisten museonjohtaja ja Riikka Peippo, elinvoimajohtaja (varalla Helena Kaitanen) Huittisten kaupunki.

Selvitystä:

Vanhalla tiellä – Historiallinen postireitti -hanke

Vanhat tiet kiinnostavat monia. Entisestä pääkaupungistamme Turusta lähtevät tiet: Hämeen Härkätie ja Kuninkaantie ovat saaneet melko paljon huomiota. Samaa ei voi sanoa Turusta Huittisten ja Tyrvään kautta Tampereen suuntaan kulkevasta tiestä, vaikka sen historiallinen arvo on täysin verrattavissa edellä mainittuihin teihin, kuten kotiseutuneuvos Keijo Jaakolan jo vuonna 2006 kirjoitti.
Nyt aika oli kypsä Huittisten ja Tyrvään seudun kotiseutuyhdistysten yhteistyölle tien historian ja siihen liittyvien mahdollisuuksien esiin tuomiseksi. Yhdistykset käynnistivät viime vuoden lopulla Historiallinen Turuntie -esiselvityshankkeen, jonka tavoitteena on löytää Turusta Huittisten ja Tyrvään kautta Hämeenlinnaan ja Vaasaan kulkeneen vanhan tien linjaus sekä valmistella hanketta kehittämään tietä matkailutienä ja oppimisympäristönä.
Hanke on jo kehittynyt niin paljon, että sen työnimi on muuttunut Historialliseksi postireitiksi. Joutsenten reitti rahoittaa hanketta. Vanhalla reitillä on kulkenut postin lisäksi hallitsijat, sotilaat, kauppiaat, matkailijat ja ennen kaikkea paikalliset asukkaat. Tietä on kuljettu niin naapuriin, sukuloimaan, kirkkoon ja kouluun kuin töihin, markkinoille ja harrastuksiin. Tie liittyy kokonaisvaltaisesti paikalliseen elämänmenoon ja kaikkeen kulttuuriimme.
Sastamalan ja Huittisten alueella on ollut tai on meneillään useampikin teihin liittyvä hanke, kuten kirkkovaellusreitti sekä nyt meneillään oleva Sastamalan pyöräreitistö. Kaikki hankkeet ovat erilaisia ja uskon, että niille on tarvetta. Historiallinen postireitti -hanke keskittyy nimenomaan tiehen. Tietä kulkemalla voi oivaltaa paljon sellaista, mitä emme kiireisessä elämäntyylissämme huomaa. Haluan innostaa kaikkia liikkumaan kuntonsa ja mahdollisuuksiensa mukaan vanhalla, mutkaisella paikallistiellä. Jos ei aina mentäisikään autolla, sitä nopeinta ja tylsintä reittiä, mitä google meille ehdottaa.
Outileena Uotila

 

Taustaa: Huittisten ja Tyrvään seudun kotiseutuyhdistykset ovat aloittaneet esiselvityshankkeen Turusta Vaasaan vieneen historiallisen postireitin tunnetuksi tekemiseksi sekä kehittämiseksi matkailua ja kotiseututuntemusta palvelemaan. Ainakin 1500-luvulta asti Turusta kulki tie Virttaan, Vampulan, Huittisten, Vammalan ja Karkun kautta Hämeenkyrön, jossa se yhtyi Hämeenlinna-Vaasa tiehen. Koska rantatie oli monien jokien vuoksi usein lähes kulkukelvoton, posti kulki sisämaan reittiä Turun ja Korsholman linnakaupunkien välillä 1645-1675.Vanha tie kulkee harjuja ja jokivartta pitkin sekä vanhojen kylien läpi. Hankkeemme osa tästä pitkästä historiallisesta reitistä on väli Oripää-Kyröskoski. (Vanhan tien tarkempi reitti: Oripää-Kangastie-Virttaa-Ketunahteentie-Vampula-Loimijoentie-Huittinen-Raskalantie-Keikyä-Jokisivutie-Sarkiantie-Tyrväänkyläntie-Roismala-Vammala-Marttilankatu-Kallialan koulutie-Heinoontie-Karkku-Kellokiventie-Häijää-Perämaantie-Haukijärventie-Herttualantie-Hämeenkyrö-Kyröskoski)

 

Kutsumme vanhan tien varressa olevia yhdistyksiä, yrityksiä ja asukkaita mukaan tuomaan vanhaa tietä ja/tai omaa toimintaansa esiin!

Tie tuntuu itsestään selvältä, kuljemmehan tiellä miltei joka päivä! Tie on merkittävä osa kulttuuria ja maisemaa. Ihmisten lisäksi tieto, posti ja kehitys ovat kulkeneet tien välityksellä. Sanat tie ja tieto ovatkin samaa juurta! Tiet vaikuttavat luontoon monin tavoin ja ovat vaarallisia monille eläimille. Kun huomioi liikennesäännöt ja toiset liikenteessä olijat, kaikki toimii mahdollisimman hyvin. Tietä pitkin pääsee toisten ihmisten luo, moniin hienoihin paikkoihin ja ylipäätään yhteiskunta toimii ja arki rullaa!

Teillä on erilaisia nimiä. Mistä tiestä kotiseudullasi sinä pidät erityisesti? Jos saisit päättää, minkä nimen sinä antaisit lempitiellesi? Joka tapauksessa tien nimi helpottaa oikeaan paikkaan löytämistä, pelastuslaitoksen työtä ja sitä, että posti tulee perille.

Onko sinulla tarina koulutiestäsi tai jostakin matkasta, jossa tie ja matkanteko ovat jääneet erityisesti mieleesi. Jos teitä ei olisi, kuinkahan kaukana kotoa olisit käynyt?  Myös todella moniin ammatteihin liittyy tie tavalla tai toisella. Jos olet rakentanut tietä, tehnyt työtä tien päällä tai jakanut postia, olisi kiinnostavaa kuulla siitä! Kirjoita tai kerro kotiseudun tiehen liittyvä tarinasi meille. Koostan tien varrelta kirjoitelman, joka julkaistaan ainakin sähköisesti kotiseutuyhdistysten sivuilla.

Oletko kiinnittänyt huomiota tien varressa oleviin postilaatikoihin, bussipysäkkeihin, liikennemerkkeihin, katujen nimikyltteihin, katuvaloihin, aurausviittoihin, riista-aitoihin tai vanhoihin kilometripylväisiin? Millaisen postilaatikon, liikennemerkin, opasteen tai neulegraffitin sinä haluaisit tehdä tien läheisyyteen vai tilaisitko veistoksen tai maalauksen ladon seinään paikalliselta taitajalta?

Haastamme Vanhan Turuntie eli historiallisen postireitin varressa olevat yhdistykset, yritykset ja asukkaat tekemään oman teoksensa ulos, tien läheisyyteen tai tuunaamaan postilaatikkonsa kaikkien tielläliikkujien iloksi ja teidän omaksi ”maa(ntie)merkiksenne”.

Aion itse tutustua reittiin entistä paremmin kulkemalla Oripäästä-Kyröskoskelle huhtikuussa jalan tai pyörällä. Katselen tarkasti, näkyykö jo silloin tien lähettyvillä jotakin uutta!

Outileenan pyyntö:
Toivon kuulevani tarinoita ja kokemuksia vanhan tien varrelta Oripää-Hämeenkyrö-väliltä niin tietöistä, eri välineillä kulkemisesta, postinjakamisesta ym.
Kerään tietoa myös reitin yrittäjistä ja yhdistyksistä.

Ystävällisin terveisin: Outileena Uotila, hankekoordinaattori

outileena.uotila@gmail.com, 040 825 4454

 

Vieritä ylös